fbpx
Skip links
Rizakos EPS Ριζάκος eps Διογκωμένη Πολυστερίνη official μόνωση δόμηση faq

Τι πρέπει να ξέρουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές για το ενεργειακό πιστοποιητικό

Ακίνητο υψηλής κλάσης Α, σημαίνει ότι ο ενοικιαστής του θα έχει μικρότερους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Τα παλιά ακίνητα είναι αναμφισβήτητα οι “μεγάλοι χαμένοι” από την εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού στις ενοικιάσεις των διαμερισμάτων, που ισχύει από σήμερα. Αντίθετα, περισσότερους πόντους κερδίζουν τα νεόδμητα, αλλά και τα ανακαινισμένα. Και αυτό, γιατί οι ενοικιαστές θα γνωρίζουν κατά πόσο το σπίτι, που θέλουν να νοικιάσουν, έχει τα κατάλληλα κουφώματα, αν είναι ενεργοβόρο και κατά πόσο έχουν γίνει σωστές εργασίες για τη θωράκισή του το χειμώνα και το καλοκαίρι. Έτσι, ένα ακίνητο υψηλής κλάσης Α, σημαίνει ότι ο ενοικιαστής του θα έχει μικρότερους λογαριασμούς της ΔΕΗ, καθώς θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη.
Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ενεργειακά πιστοποιητικά ήδη ισχύουν για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων και για αγοραπωλησίες, ωστόσο από σήμερα η έκδοσή τους είναι υποχρεωτική μαζί με κάθε συμβόλαιο ενοικίασης διαμερίσματος. Συγκεκριμένα, οι εφορίες δεν θα δέχονται τα νέα συμβόλαια μίσθωσης, στην περίπτωση που δεν υπάρχει μαζί και το ανάλογο πιστοποιητικό.

Μέσα από σειρά ερωταπαντήσεων, το 24h.gr λύνει όλες τις απορίες σχετικά με τα ενεργειακά πιστοποιητικά.

Τι περιγράφει το πιστοποιητικό;
Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την πραγματική τους κατανάλωση και τις τυχόν δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Είναι υποχρεωτικό;
Ναι. Από σήμερα για όλα τα ακίνητα που νοικιάζονται και είναι άνω των 50 τετραγωνικών.

Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται;

  • Νέες μισθώσεις κτισμάτων (κατοικιών-επαγγ/κών) συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.
  • Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον ίδιο μισθωτή. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων μισθωμάτων).
  • Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.
  • Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων, που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κλπ.
  • Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.

Πόσο κοστίζει;
Το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του ακινήτου. Για διαμερίσματα είναι 2 ευρώ το τετραγωνικό, με ελάχιστη αμοιβή 150 ευρώ. Σε περίπτωση που όλοι οι ιδιοκτήτες συνεννοηθούν και πάρουν ενεργειακό πιστοποιητικό για όλα τα διαμερίσματα, τότε το κόστος είναι 1 ευρώ το τετραγωνικό

Τι εξετάζουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές;
Το καύσιμο, που χρειάζεται το σπίτι για να θερμανθεί το χειμώνα. Αν έχει φυσικό αέριο, λαμβάνει καλύτερη βαθμολογία από το εάν ο λέβητας είναι πετρελαίου ή υπάρχουν καλοριφέρ, που λειτουργούν με ρεύμα. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δίνει έξτρα πόντους. Όπως και τα καινούργια κουφώματα. Ακόμη, εξετάζεται ο συντελεστής απορροφητικότητας ηλιακής ενέργειας των τοιχωμάτων, το χρώμα που είναι βαμμένο το κτίριο και σειρά ακόμη πολεοδομικών θεμάτων.

Που μπορώ να βρω ενεργειακό επιθεωρητή;
Δεν έχουν όλοι οι μηχανικοί το δικαίωμα της υπογραφής και έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές υπάρχουν σε βάση του υπουργείου Περιβάλλοντος και έχουν ειδική ταυτότητα. Οι πολίτες μπορούν να εντοπίζουν επιθεωρητές στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, το οποίο έχει αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr και στο πεδίο “Επιθεώρηση / Ενεργειακή Επιθεώρηση / Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών”, στις Τράπεζες, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”, αλλά και στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Explore
Drag