Στοιχεία σκυροδέματος
Θερμομόνωση στοιχείων από σκυρόδεμα
Η θερμομόνωση στοιχείων από σκυρόδεμα όπως κολώνες, δοκάρια και σενάζ εφαρμόζεται και με τις 3 μεθόδους θερμομόνωσης της τοιχοποιίας, εσωτερική, εξωτερική και στο διάκενο, είναι όμως σημαντικό να αναφερθούμε μόνο στην περίπτωση που συνδυάζεται με αυτή της θερμομόνωσης της διπλής τοιχοποιίας με διάκενο. Οι κολώνες, τα δοκάρια και τα σενάζ οφείλουν να είναι θερμομονωμένα για την αποφυγή σχηματισμού θερμογεφυρών, επειδή είναι όλα από οπλισμένο σκυρόδεμα το οποίο έχει 4 φορές μεγαλύτερες θερμικές απώλειες από το τούβλο. Στις ημέρες μας δε που η πυκνότητα του οπλισμού αυξάνεται συνεχώς και οι επιφάνειες σκυροδέματος ως ποσοστό του συνόλου της επιφάνειας της τοιχοποιίας επίσης αυξάνονται είναι ακόμη σημαντικότερο. Επειδή ο χάλυβας οπλισμού ως σίδερο έχει 25 φορές περισσότερες απώλειες από το σκυρόδεμα και κατά συνέπεια 100 φορές περισσότερες από το τούβλο πρέπει το πάχος της θερμομόνωσης στα στοιχεία από σκυρόδεμα να είναι μεγαλύτερο από αυτό του διακένου ανάμεσα στα τούβλα.
Κατασκευαστικά σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται η θερμομόνωση στα στοιχεία από σκυρόδεμα μπαίνει στον ξυλότυπο της κατασκευής πριν πέσει το σκυρόδεμα και στην πράξη λόγω δυσκολιών σπάνια μπαίνει πάχος μεγαλύτερο από 5cm με το σύνηθες να είναι τα 3cm παρόλο που δεν καλύπτει τον ΚΕΝΑΚ που ισχύει από 1/10/10, αλλά ούτε και τον Κανονισμό Θερμομόνωσης του 1979. Ακόμη και αν η θερμομόνωση στα στοιχεία από σκυρόδεμα τοποθετηθεί μετά τη σκυροδέτηση και πριν τα επιχρίσματα με κόλλα και βύσματα για μηχανική στερέωση το πρόβλημα παραμένει. Το πρόβλημα είναι ότι για να είναι από την εξωτερική πλευρά τα τούβλα στην ίδια επιφάνεια με τη θερμομόνωση των στοιχείων από σκυρόδεμα, αν το πάχος της θερμομόνωσης είναι μεγαλύτερο από 5cm, το τούβλο της εξωτερικής τοιχοποιίας αναγκαστικά εδράζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό πάνω στο μονωτικό το οποίο δημιουργεί προβλήματα στατικότητας της εξωτερικής στρώσης της διπλής τοιχοποιίας. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται βέβαια με την κατασκευή μονής τοιχοποιίας με τουβλίνα 18 και πάνω cm εφόσον δεν τοποθετηθούν συρόμενα κουφώματα.
Παράλληλα, η τοποθέτηση του μονωτικού στον ξυλότυπο δυσκολεύει τη δόνηση, αλλά και δεν επιτρέπει τον έλεγχο μετά τη σκυροδέτηση για «φωλιές» από την εξωτερική πλευρά, σημεία δηλαδή στα οποία ο οπλισμός δεν καλύφθηκε από το τσιμέντο και τα αδρανή. Οι φωλιές είναι αστοχίες στη σκυροδέτηση οι οποίες πρέπει να επιδιορθώνονται για να μην διαβρωθεί ο οπλισμός και διακινδυνεύσει η στατική επάρκεια του κτιρίου.
Στη θερμομόνωση των στοιχείων από σκυρόδεμα προτείνεται η χρήση γραφιτούχου Διογκωμένου Πολυστυρενίου ΝΕOCOAT BT EPS 150, ISOPOR EPS 150 και ISOCOAT BT EPS 80 στο κατάλληλο πάχος σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ.