Main Menu Responsive

Διπλή με διάκενο

Θερμομόνωση στον πυρήνα διπλής τοιχοποιίας

Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα κτίρια κατά τη διάρκεια κατασκευής και στα υπάρχοντα στην περίπτωση αντικατάστασης συρόμενων κουφωμάτων με ανοιγόμενα ή επάλληλα οπότε γίνεται πλήρωση του κενού μα θερμομονωτικές πλάκες. Στους τυφλούς τοίχους με διάκενο υπαρχόντων κτιρίων αν η εξωτερική θερμομόνωση δεν είναι εφικτή μπορούν να ανοιχτούν προσωρινές τρύπες και να γεμίσει με συγκεκριμένη μεθοδολογία το διάκενο με κόκκους NEOPOR. Στην διπλή τοιχοποιία κατά την κατασκευή πρέπει τα δύο κελύφη της τοιχοποιίας να συνδέονται μεταξύ τους με περίδεσμους ενίσχυσης (σενάζ) ανά ένα μέτρο ύψους τουλάχιστον. Και αυτοί οφείλουν ομοίως να είναι θερμομονωμένοι για την αποφυγή σχηματισμού θερμογεφυρών, όπως βέβαια και οι κολώνες και τα δοκάρια καθώς είναι όλα από σκυρόδεμα το οποίο 4 φορές μεγαλύτερες απώλειες από το τούβλο.

Προτείνεται το διάκενο ανάμεσα στις 2 τοιχοποιίες να γεμίζει με το θερμομονωτικό υλικό διότι κατασκευαστικά στα στοιχεία από σκυρόδεμα (κολώνες, δοκάρια, σενάζ) δεν μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν πάνω από 5cm θερμομονωτικού τα οποία με τον νέο κανονισμό θερμομόνωσης τον ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) δεν επαρκούν οπότε πρέπει να ισοσταθμιστεί το χειρότερο (μεγαλύτερο) κ των στοιχείων από σκυρόδεμα με σημαντικά καλύτερο (μικρότερο) στη διπλή τοιχοποιία με τούβλα. Αν παρόλα αυτά παραμείνει διάκενο αέρα αυτό θα πρέπει να είναι από την πλευρά το εξωτερικού τούβλου και τα θερμομονωτικό να εφάπτεται στο εσωτερικό τούβλο. Ακόμη και αν θερμομονωθούν όλα τα στοιχεία από σκυρόδεμα αλλά και η τοιχοποιία οι θερμογέφυρες δεν εξαλείφονται όπως στην εξωτερική θερμομόνωση, απλά γίνονται γραμμικές από επιφανειακές.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί γραφιτούχο Διογκωμένο Πολυστυρένιο ΝΕOCOAT ΤΧ EPS 100 ειδικά στην περίπτωση που τοποθετηθούν συρόμενα κουφώματα (προτιμείστε τα ανοιγόμενα ή τα επάλληλα) οπότε το διαθέσιμο πάχος για θερμομόνωση είναι μικρότερο ή ISOPOR EPS 80 ή ΙSOCOAT TX EPS 80 στο κατάλληλο πάχος σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ. Κατά την τοποθέτησή τους θα πρέπει να στερεώνονται καλά επάνω στην τοιχοποιία και να εφάπτονται στα δύο κελύφη της.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ

Πλεονεκτήματα

  • Είναι ευκολότερος ο τρόπος τοποθέτησης των θερμομονωτικών υλικών.
  • Δεν επηρεάζεται η θερμομονωτική προστασία του τοίχου από την επίδραση της βροχής.
  • Αποτελεί την πιο ισόρροπη μορφή θερμικής προστασίας έναντι του ψύχους το χειμώνα και της ζέστης το καλοκαίρι.
  • Επιτρέπει την εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας του τοίχου (έστω και μερική).

Μειονεκτήματα

  • Δεν έχει καλή αντισεισμική συμπεριφορά. Είναι σύνηθες το φαινόμενο σε τοιχοποιίες με πλημμελή σύνδεση των δύο κελυφών το εξωτερικό κέλυφος να αποσυνδέεται και να πέφτει μετά από μία ισχυρή σεισμική δόνηση.
  • Δεν εκμεταλλεύεται πλήρως, παρά μερικώς, τη θερμοχωρητικότητα της τοιχοποιίας. Ωστόσο, αυτή είναι δυνατό να αυξηθεί αναλόγως με το πάχος του τοίχου του εσωτερικού κελύφους.

Πιθανός σχηματισμός συμπύκνωσης λόγω διάχυσης τω υδρατμών πραγματοποιείται στον πυρήνα της τοιχοποιίας οπότε είναι πιο δύσκολο να διαφύγει.